Ensimmäiset vuodet

Lappböle Hornkapellin tarkka perustamispäivämäärä on jäänyt valitettavasti hämärän peittoon, koska kirjallista tietoa on hyvin niukasti. Historian ensimmäinen säilynyt kuva Hornkapellista on tiettävästi vuodelta 1902 ja toinen vuodelta 1905. Kirjat kuitenkin kertovat, että tämä torviseitsikko olisi perustettu vasta vuonna 1903, joten tätä vuotta pidetään seitsikon "syntymävuotena".

Kuva on vuodelta 1905

Tämä kuva edustaa tyypillistä tuon ajan puhallinseitsikkoa. Yksi kuvan pojista on nimeltään Selim Skogberg. Hänen poikansa Stig soitti tenoritorvea Lappböle Hornkapellissa 60-luvulla. Stig Skogberg nimitettiin myöhemmin myös Lappböle Hornkapellin kunniajäseneksi. Ensimmäisten vuosien ajan orkesteria johti kaartinmuusikko Gustav Heiskanen. Tämän jälkeen seitsikon toiminta loppui ja jatkui vasta muutaman vuosikymmenen kuluttua, kun Lappböle Hornkapell koki renessanssin eli nykytermein "come-backin" vuosina 1922-32. 30-luvulla esimerksi ikä alkoi jo painaa monia soittajia ja kun ei uusia löydetty, toiminta katkesi uudelleen.

Sodan ja Porkkalan vuokraamisen takia Kirkkonummen musiikkielämä lähestulkoon loppui. Mutta kun alue palautettiin neljäkymmentä vuotta etuajassa 1956, alkoi Kirkkonummelle tulla uusia asukkaita. Yksi uusista asukkaista oli kunnanlääkäri Nils-Erik Lang. Asukkaiden kotikäynneillä hän huomasi paljon soittimia riippumassa seinillä. Ja niin sitten kävi, että vuonna 1963 Lang onnistui keräämään joukon puhallinsoittajia sekä -soittimia ja aloitti Lappböle Hornkapellin toiminnan uudelleen 30 vuoden tauon jälkeen.

 

Teksti: Kari Merilä, Moa Thors

Käännös: Eetu Paljakka

Lähteet: Per-Olof Munck, manuskript Lappböle hornkapell 1963–1990, 2001; MNSMF 75 år, Helsingfors 1997; Nils-Erik Langin haastattelu 2002.