Nuoriso-orkesteri


Syksyllä 1995 Lappböle Hornkapellin sisälle perustettiin toimimaan nuoriso-orkesteri. Tämän johdosta orkesteri teki tuolloin pienimuotoisen kiertueen viidelle ala-asteelle Kirkkonummella. Konserteissa kapellimestari kertoi erilaisista instrumenteista ja itse konsertin jälkeen oppilaat saivat kokeilla niitä. Oppilaat saivat kotiin vietäväksi lomakkeen, johon täyttivät tietonsa ja instrumentin, jonka soittamisen haluaisi aloittaa. Orkesteri odotti saavansa kolmisenkymmentä vastausta ja tämän takia yllättyivätkin kovasti, koska peräti 83 lasta ja nuorta ilmaisi kiinnostuksensa liittyä orkesteriin! Noin neljäsosa halusi soittaa lyömäsoittimia, toinen neljäs huilua tai klarinettia ja kolmas neljäsosa saksofonia. Loput toiveista jakautuivat melko tasaisesti muihin instrumentteihin. Lopulta kaikki saivat kuitenkin kokeilla kaikkia instrumentteja ja lopuksi valita itselleen parhaiten sopivan.

Koska orkesterilla itsellään ei ollut riittävästi omia soittopelejä, oli niitä lainailtava muista orkestereista ympäri maita. Täysin nuotinlukutaidoton soittajaryhmä sai kahden ensimmäisen kuukauden aikana teoriaopetusta. Onnekseen orkesteri saikin mahdollisuuden ostaa uusia instrumentteja. Tähän saatiin tukea eri tahoilta, esimerkiksi kunnalta ja seurakunnalta.

Muilta osin uuden orkesterin synty tapahtui talkoovoimin. Aikuisorkesterin äänenjohtajat toimivat ohjaajina uusille soittajille. Ensimmäistä kertaa he pääsivät opettamaan instrumenttiensa perusteita. Heti, kun kaikki saivat ääntä instrumentistaan, he kokoontuivat soittamaan yksinkertaisia rytmejä ja kappaleita sekä opettelivat seuraamaan kapellimestarin ohjeita. Jo isänpäivänä 1995 tämä uusi nuoriso-orkesteri esiintyi ensimmäisen kerran.

Ensimmäisen vuoden aikana aloittelijoille järjestettiin myös kerran kuussa lauantaisin soittoleirejä. Yksi tärkeimpiä osia näillä leireillä oli myös leikki ja sosiaalinen vuorovaikutus. Junioreille järjestettiin myös kesäleirejä vuosina 1996 ja -97 Porkkalanniemessä. Junioriorkesteri-hankkeen ideana oli antaa kaikille mahdollisuus kokeilla; orkesterilla oli instrumentit valmiina ja osallistumismaksukin oli vain 75 markkaa ensimmäisenä vuonna. Toki kaikki juniorit eivät olleetkaan niin innostuneita orkesterista, mutta jotkut jatkoivat soittoaan ja kouluttautuivat eteenpäin. Vielä tänäkin päivänä heitä löytää aikuisorkestereiden johtavina voimina!

Vaikka Junioriorkesteri-hanke oli erittäin onnistunut, se alkoi pikkuhiljaa junnata paikoillaan. Kaikeksi onneksemme Kirkkonummen musiikkiopiston senaikainen rehtori Ismo Lähdetie oli erittäin myönteinen puhallinmusiikin suhteen. Vuonna 1999 nuoriso-orkesteri liitettiin musiikkiopiston toimintaan mukaan, ja vuotta myöhemmin järjestettiin ensimmäinen puhallinorkesterikoulu yhteistyössä Lappböle Hornkapellin kanssa. Nuoriso-orkesterin ensimmäisiä johtajia olivat Jalo Oinonen ja Markku Viitasaari.